Od ponad 2500 lat Chińczycy stosują w swojej tradycyjnej kuchni i medycynie jagody goji, zachwalając zdrowotne i odżywcze właściwości tych niepozornych owoców. Co więc jagody te w sobie mają i czy rzeczywiście mogą leczyć?
Bogactwo substancji odżywczych
Wielkie bogactwo substancji odżywczych, w które obfitują goji, sprawia, że po owoce te sięgamy, decydując się na zdrowe odżywianie. Są to:
– witaminy,
– niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe,
– mono- i polisacharydy,
– beta – karoten,
– selen,
– ryboflawina,
– witamina C,
– wapń, potas, żelazo i inne.
Wyżej wymienione składniki sprawiają, że jagody goji są doskonałym uzupełnieniem naszej codziennej diety. Często bowiem nie mamy czasu lub odpowiedniej wiedzy, aby skomponować dla siebie w pełni zbilansowaną dietę, która zapewni nam wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Zamiast sięgać po syntetyczne suplementy diety, lepiej zjeść garść jagód goji.
Właściwości lecznicze jagód goji
Chińczycy używali jagód goji nie tylko w kuchni, ale tez w medycynie. W jakich więc schorzeniach przynoszą ulgę?
– reumatyzm i inne choroby stawów,
– schorzenia układu pokarmowego – regulują jego pracę,
– choroby nerek i wątroby,
– hamują procesy starzenia dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, poprawiają wzrok i dodają witalności,
– wzmacniają potencję,
– stymulują układ odpornościowy, stąd polecane są w diecie osób starszych i dzieci.
Na zdrowie!
Chińska medycyna ludowa jest zbiorem wielu rad o tym, jak natura pomaga nam osiągnąć zdrowie i długowieczność. Warto korzystać z tej mądrości pełnymi garściami i zrezygnować z kupowania w aptece drogich suplementów diety na rzecz smacznych jagód.