Na naszą odporność ma wpływ wiele czynników. Nie bez znaczenia pozostaje prowadzony tryb życia, stres, ilość snu czy stosowana dieta. Odpowiednio dotleniony i odżywiony organizm będzie silny oraz bardziej odporny na wszelkie bakterie czy wirusy. Dodatkowo w okresie jesienno-zimowym i wczesną wiosną, kiedy podatność na choroby się zwiększa, warto wspierać organizm i jego odporność naturalnymi sposobami. Jedną z możliwości jest zażywanie kordycepsu.
Maczużnik chiński – ceniony w medycynie chińskiej i tybetańskiej
Maczużnik chiński, zwany kordycepsem jest rodzajem grzyba pasożyta, od tysięcy lat, stosowanego w medycynie tybetańskiej i chińskiej.
Kordyceps jest ceniony ze względu na swoje właściwości o działaniu prozdrowotnym. Ma szerokie spektrum działania, dlatego też chętnie wykorzystywany jako naturalny środek w leczeniu wielu schorzeń, a także w celu podniesienia odporności i wydolności organizmu.
Kordyceps – naturalny sposób na zwiększenie odporności
Naturalnych sposobów na wspieranie odporności jest wiele. Na przykład spożywanie miksturek na bazie czosnku, cytryny i miodu czy spożywanie produktów z dużą ilością witaminy C. Nie zawsze jednak sposoby te są wystarczająco skuteczne.
Badania pokazują, że regularnie przyjmowanie kordycespu znacznie zwiększa odporność organizmu. Maczużnik chiński zwany jest także jako naturalny antybiotyk, ponieważ hamuje rozwój drobnoustrojów takich, jak na przykład pneumokoki czy gronkowce. Dodatkową jego zaletą jest to, że nie wywołuje skutków ubocznych i nie podrażania naturalnej flory bakteryjne, jak w przypadku syntetycznych antybiotyków.
Jak stosować?
Kordyceps dostępny jest w postaci zmielonej, tabletek i płynie. Zalecana jego dawka dzienna wynosi 500-4000 mg. Na początku lepiej zaczynać o mniejszych dawek, które należy stopniowo zwiększać.
Sprawdź suplement – https://evita.sklep.pl/pl/p/Kordyceps-ekstrakt-90-kaps-Yango/23112785