Białko na redukcji – dlaczego jest tak ważne?

Białko jest potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Składnik ten jest szczególnie ważny dla osób, które regularnie ćwiczą. W czasie redukcji to właśnie odpowiednia ilość białka chroni nasze ciężko wypracowane mięśnie przed rozpadem.

Dlaczego białko jest ważne na redukcji?

Będąc na redukcji, powinniśmy spożywać dziennie 2-2,5 g białka na każdy kilogram docelowej masy ciała. Przykładowo, osoba ważąca 100 kg, która chce schudnąć do 80 kg, powinna spożywać dziennie 160-200 g białka. Jest to ważne, gdyż w czasie redukcji jesteśmy na deficycie kalorycznym. W takiej sytuacji nasz organizm pobiera energię głównie z tłuszczu, jednak może również zacząć spalać mięśnie. Odpowiednia ilość białka może nas przed tym uchronić. Przydatne będzie również spożywanie BCAA przed i po treningu.

Jak dostarczyć odpowiednią ilość białka na redukcji?

W diecie redukcyjnej może być ciężko zaplanować posiłki tak, żeby dostarczyć odpowiednią ilość białka. Dlatego warto w jadłospisie uwzględnić odżywkę białkową. Shake proteinowy (https://swiatsupli.pl/blog/shake-proteinowy-dobry-na-odchudzanie-i-mase/) w jednej porcji zawiera około 20 g białka i stosunkowo mało kalorii. Jest to dobry pomysł na posiłek potreningowy. Wraz z koktajlem białkowym po treningu możemy zjeść banana. Dzięki temu uzupełnimy zapasy glikogenu w mięśniach.