Cukrzyca to jedna z chorób cywilizacyjnych. W chwili obecnej cierpi na nią ponad 260 mln ludzi na całym świecie. Do 2025 roku liczba ta ma wzrosnąć do 380 mln ludzi. Jednym ze sposobów na jej leczenie są leki i preparaty ziołowe, Pomagają one utrzymać właściwy poziom cukru we krwi oraz przeciwdziałają powikłaniom.
Do jednych z najczęściej wykorzystywanych leków ziołowych należy w tym przypadku owocnia fasoli. Pobudza ona wydzielanie insuliny oraz zwiększa poziom wydalanego moczu, co jest istotne podczas cukrzycy. Wskazane jest również stosowanie liści morwy białej. Jej zażywanie obniża poziom glukozy w surowicy przez hamowanie wchłaniania węglowodanów z jelit. Poza tym zapobiega wzrostowi poziomu glukozy w surowicy krwi zaraz po posiłku. Zioło to wpływa również na wzrost poziomu produkcji insuliny.
W leczeniu cukrzycy często stosuje się liście pokrzywy. Podobnie jak morwa hamuje ona wchłanianie węglowodanów w jelitach. Pomaga także utrzymać prawidłowy stan dróg moczowych, gdyż posiada lekkie działanie moczopędne. Korzeń żeń-szenia wpływa z kolei na metabolizm glukozy przez stymulację wydzielania insuliny i wzrost magazynowania glukozy jako glikogenu w wątrobie. Powoduje też redukcję wchłaniania się glukozy z przewodu pokarmowego do krwi.
W leczeniu cukrzycy zastosowanie znajdują także czosnek, liść aloesu, liść borówki czarnej oraz cynamonowiec. Ich główna rola polega przede wszystkim na przeciwdziałaniu powikłaniom.