Waga laboratoryjna służy do precyzyjnego ważenia poszczególnych składników np. leków, kosmetyków, czy innych specyfików. W tym wypadku każdy, najmniejszy ułamek grama ma duże znaczenie. Właściwości wag laboratoryjnych wykorzystuje się także w badaniach bazujących na dokładnym odmierzeniu ilości składników, czego nie można osiągnąć tradycyjnymi metodami. Pozwala to na odmierzenie tysięcznych części grama.
Jak działa waga laboratoryjna?
Działanie wag laboratoryjnych uzależnione jest od konkretnego modelu. Z tego wynika dokładność pomiaru i maksymalna możliwa nośność. W wagach, które są bardzo czułe, wykorzystuje się często siłowniki magnetoelektryczne. Natomiast producenci tańszych modeli montują czujniki tensometryczne, które nie są już tak dokładne.
Najpopularniejsze zastosowania wagi laboratoryjnej to:
- ważenie substancji chemicznych,
- ważenie niewielkich próbek,
- odmierzanie ilości substancji, jaka jest rozpuszczona w danym roztworze,
- dookreślanie gęstości roztworów, przedmiotów i związków,
- ważenie związków chemicznych,
- określanie stężenia ciał stałych w roztworach.
W wagach laboratoryjnych bardzo ważne są parametry techniczne, jednak warto także zwrócić uwagę na pozostałe istotne czynniki. Wysokiej jakości waga laboratoryjna musi być przede wszystkim stabilna. Ponadto każda wysokogatunkowa waga powinna mieć legalizację oraz precyzyjnie określoną temperaturę pracy. Wiele modeli wag laboratoryjnych jest bardzo dokładna, ponieważ są one wrażliwe na oddziaływanie czynników zewnętrznych, takich jak temperatura lub ciśnienie.