Osoby na diecie, szczególnie w początkowej fazie, często zmagają się z trudnym do zaspokojenia uczuciem głodu. Jest to całkiem naturalne, ponieważ zjadane porcje są nieco pomniejszone, a część węglowodanów zostaje zastąpiona warzywami. Dokuczliwe ssanie w żołądku oszukuje się pijąc wodę lub stosując gotowe preparaty z błonnikiem, np. jerusalem artichoke.
Niezwykły błonnik
Błonnik to różnorodne substancje zwykle pochodzenie roślinnego, które nie są trawione przez nasz organizm, ale skutecznie wypełniają nasze jelita w naturalny sposób wspomagając ich pracę oraz zmniejszając uczucie głodu. Najwięcej jest go w zbożach, warzywach i owocach. Dzieli się na taki, który nie rozpuszcza się w wodzie oraz całkowicie rozpuszczalny. Każdy z nich pełni nieco inną funkcję. Ten nierozpuszczalny nie ulega trawieniu i stanowią go celulozy, ligniny i hemicelulozy. Pobudza pracę jelit, wchłania wodę, a to skutkuje łatwością w wypróżnianiu. W tym rozpuszczalnym znajdują się gumy i pektyny, które dają wrażenie sytości. M.in. poprawia mikroflorę jelitową oraz obniża cholesterol.
Błonnik z jerusalem artichoke
Jerusalem artichoke (tu) czyli popularny topinambur zawiera aż 17 % inuliny. Jest to naturalny wielocukier, który nie jest trawiony przez nasz żołądek i tym samym pełni funkcję błonnika. Rozpuszcza się w wodzie dając uczucie sytości. Stosowany w produktach dla diabetyków skutecznie poprawia ich smak i konsystencję. Ma właściwości żelujące i zagęszczające. Warto wprowadzić do swojej diety to niezwykłe warzywo, które ma bardzo wiele wartości odżywczych i udowodnione działanie prozdrowotne, tym bardziej że jest smaczne i można przygotowywać je na wiele różnych sposobów.